ИНТИМЕН ЖИВОТ


В живота си, всички ние, жените, изпитваме редица промени в тялото си, които често засягат нашето интимно равновесие и комфорт. Това понякога ограничава удоволствието, което получаваме от сексуалния контакт.


Въпреки че емоционалният фон играе ключова роля в генерирането на сексуално желание и удовлетворение, поддържането на здравето на вулво-вагиналната област е от съществено значение и е свързано със сексуалното благополучие и удоволствие.

Тъканта на вулво-вагиналната област е подложена на постоянно обновяване на клетките и е чувствителна към множество вътрешни и външни фактори, които може да променят физиологичната вагинална влажност. Намаляването на вагиналната влажност може да доведе до интензивна болка по време на полов акт, а оттам до намаляне на желанието за осъществяването му и до повишен риск от генитални ранички и инфекции.

Наблюдават се редица фактори, които засягат вулво-вагиналното здраве, като например: стрес, лечение с антидепресанти, дългосрочна употреба на контрацептиви, хормонални промени, свързани с възрастта, бременност и кърмене, а също и внезапно наддаване на тегло или загуба на тегло.

Естрогените са първични женски сексуални хормони, отговорни, наред с други, за регулирането на нашата репродуктивна/ полова система. Колебанията в нивата на естроген ни засягат в различни и разнообразни аспекти, както физически, така и емоционални. Това е особено изявено, когато приближава периодът на менопаузата, който е ключов етап в живота на всяка жена.

Ниските нива на естроген могат да попречат на качеството на сексуалния живот и комфорт. В този случай често срещаме симптоми като:

  • Комплексна намалена влажност (вагинална, кожа, очи, сухота в устата и др.)
  • Намаляване на дебелината и тонуса на стените на влагалището и срамните устни
  • Изтъняване на косата и ноктите
  • Безцветна, по-отпусната кожа и повишена поява на бръчки
  • Тенденция към увеличаване на теглото и повишено натрупване на мазнини в коремната област
  • Загуба на мускулен тонус

Научете как LIBIFEME® може да ни помогне да запазим интимния си живот здрав и блестящ!